Τσεχία: Υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων - Ποινικοποιεί την «κομμουνιστική προπαγάνδα» Ημερομηνία:
Σήμερα 18/7/2025, 20:04 - Εμφανίσεις: 8
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας στην Τσεχία, Πετρ Πάβελ, υπέγραψε νόμο, ο οποίος τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα της χώρας.
Η τροποποίηση στην ουσία εξισώνει την ιδεολογία των ναζί με την κομμουνιστική και ποινικοποιεί τη λεγόμενη «κομμουνιστική προπαγάνδα».
Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα ήρθε έπειτα από πιέσεις και εκκλήσεις ιδρυμάτων στην Τσεχία, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Μελέτης Ολοκληρωτικών Καθεστώτων, που ζητούσαν «διόρθωση της ανισορροπίας» στο νομικό σύστημα.
Η νομοθεσία που υπέγραψε ο Πετρ Πάβελ επιτρέπει στους δικαστές να επιβάλλουν ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνων σε όποιον «ιδρύει, υποστηρίζει ή προωθεί ναζιστικά, κομμουνιστικά ή άλλα κινήματα που αποδεδειγμένα στοχεύουν στην καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ή στην υποκίνηση φυλετικού, εθνοτικού, εθνικού, θρησκευτικού ή ταξικού μίσους».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Πολιτικά υποκινούμενη νομοθεσία» Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (KSČM), του οποίου ηγείται η ευρωβουλευτής Κατερίνα Κονέτσνα, καταδίκασε την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ως πολιτικά υποκινούμενη.
Σε ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοράβιας επισημαίνει: «Αυτή είναι μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια να ωθηθεί το KSČM εκτός νόμου και να εκφοβιστούν οι επικριτές του τρέχοντος καθεστώτος».
Ως τώρα δεν είναι αν και πώς ο νέος νόμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε νόμιμα πολιτικά κόμματα όπως το KSČM.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν κατέχει επί του παρόντος έδρες στο κοινοβούλιο.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2021, το KSČM δεν κατάφερε να κερδίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ψήφων.
Ως συνέπεια, το τσεχικό κοινοβούλιο δεν είχε κομμουνιστές αντιπροσώπους για πρώτη φορά από το 1920.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, η συμμαχία «Stačilo» (Αρκετά), υπό την ηγεσία του, είναι στο 5%.
Το ποσοστό αυτό θα ήταν αρκετό για να επιστρέψει στην Κάτ...